Fotografi, Fotografi de natură/peisaj, Fotografi români
Scrie un comentariu

Ștefan Chirobocea: ”Fotografia de natură se rezumă la aceste cuvinte: descoperire, relaxare şi bucurie.”

Ștefan Chirobocea vede fotografia ca pe o descoperire, deoarece natura îl surprinde mereu prin diversitatea ei, relaxare deoarece aerul curat pe care îl respiră îi dă o stare de liniste, bucurie datorită frumuseţii naturii și a faptului că prin fotografie o poate împărtaşi şi altor oameni.

Poţi să ne spui câteva lucruri despre tine, explicând, totodată, şi background-ul pe care îl ai şi cum ai ajuns să te îndrepţi către fotografie?

Ș: În primul rând vă salut şi vă mulţumesc pentru invitaţia de a vă acorda un interviu. Am absolvit Seminarul Teologic Ortodox Bucureşti si Facultatea de Teogie Ortodoxă din Bucureşti. În prezent sunt cântăreţ bisericesc. Locuiesc de mic copil în localitatea Măgurele Prahova, localitate ce află într-o zonă de deal din Subcarpaţii Curburii. Astfel, am putut avea de mic şansa de a mă bucura mai des de ieşiri în natură. Îmi amintesc cum ne strângeam mai mulţi copii, mai ales în vacanţe, şi urcam pe dealul din localitate să ne plimbăm, să ne jucăm diverse jocuri, iar iarna să ne dăm cu sania.

Locuind aproape de Munţii Ciucaş, îmi amintesc cu drag cum împreună cu părinţii mei şi cu unele rude de-ale noastre făceam diverse trasee montane pentru a ne bucura de frumuseţea naturii şi de aer curat. În 2006 mi-am cumpărat primul aparat digital de fotografiat cu scopul de a face poze la mânăstiri în pelerinajele în care mergeam si de a surprinde peisajele din locurile pe care le vizitam. Apoi am descoperit anumite site-uri de fotografie unde puteam posta pozele făcute, fapt care m-a ajutat să trec uşor, uşor spre latura mai artistică a fotografiei.

Accentul tău fotografic cade, cu precădere, pe momentele și elementele din natură. Ce înseamnă pentru tine fotografia de natură?

Ș: Pentru mine fotografia de natură se rezumă la aceste cuvinte: descoperire, relaxare şi bucurie. Descoperire pentru că natura mă surprinde mereu prin diversitatea ei, relaxare deoarece aerul curat pe care îl respir îmi dă o stare de liniste, bucurie datorită frumuseţii naturii și a faptului că prin fotografie o pot împărtaşi şi altor oameni.

Pentru că fotografia de peisaj e principala ta înclinația, care anume sunt, de obicei, inspirațiile tale în ceea ce privește surprinderea anumitor cadre?

Ș: Mă inspiră scenele din natură pe care le pot surprinde într-o geometrie aparte, jocul de culori, luminile şi umbrele prin care pot să captez atmosfera specială. De asemenea, momentele cu ceaţă mă ajută să elimin elementele care aglomerează fotografia, putând astfel să pun accent mai bine pe subiect.

Natura ni se descoperă mereu și parcă de fiecare dată, chiar dacă mergem în același loc, ea ni se arată altfel față de data trecută. Care sunt momentele zilei, precum și stările naturii, să le numesc așa, pe care îți place să le surpinzi în cadre?

Ș: Când am ocazia, prefer să fotografiez de la răsaritul soarelui până la o oră, două după, deoarece în acest moment al zilei lumina e mai blândă şi poate și pentru că pot avea parte mai des de ceaţă sau de fenomene ale naturii specifice dimineţii precum brumă sau chiciură. Tot datorită luminii mai blânde, caut să fotografiez cu o oră, două înainte de apusul soarelui. Totuşi, nu fac din aceste momente ale zilei nişte reguli absolute după care să ies la fotografiat. Se întâmplă să obţin cadre bune şi în restul zilei, mai ales toamna, iarna şi primăvara, în zile parţial însorite în care poţi avea parte de un spectacol al luminii deosebit. De asemenea, mai fotografiez în timpul zilei atunci când pe cer este un spectacol de nori albi pufoşi, nori care se formează îndeosebi în lunile mai și iunie. Totodată, îmi place să surprind cerul plin de nori de nuanțe dramatice de gri închis în contrast cu lanurile de rapiţă sau floarea soarelui.

În luna noiembrie, precum şi în lunile de iarnă, când ceaţa se formează destul de des, pe parcusul zilei merg şi fotografiez pădurile fie de la depărtare, încercând să creez un mozaic de culori sau să pun accent pe anumite texturi ale pădurii, fie din interiorul acestora, cautând să găsesc o armonie între trunchiurile copacilor sau să pun în evidenţă trunchiuri cu forme mai speciale.

Aproape orice fotograf sau pasionat de fotografie are o fotografie preferată a sa, cu o poveste în spate. A ta care este?

Ș: În iarna anului 2015, într-o zi cu ceaţă, m-am dus în pădurea din apropierea comunei unde locuiesc pentru a fotografia prin pădure. După ce am pozat prin pădure m-am pregatit să plec, deoarece trebuia să ajung neapărat undeva la o oră fixă. Ajungând la marginea pădurii mă uit în spate şi ce văd, o caprioară, la o distanţă destul de mare, ce alerga foarte repede spre pădure. Am avut timp doar să îmi fac încadrarea la focala maximă pe care o aveam la dispoziţie, respectiv 300 mm pe aparat cu factor de crop, şi să fac două fotografii.

Din fericire, în a doua fotografie am surprins foarte bine unul dintre salturile ei spre inima pădurii. Menţionez că, atunci când am dus focala la 300 de mm mi-a părut rău pe moment că nu am o focală care să îmi apropie mai mult. Se pare, totuşi, că acest lucru a fost în favoarea mea, deoarece m-a obligat să caut repede o încadrare la focala ce o aveam la dispoziţie. Mă bucur că am reuşit o încadrare bună, în stil minimalist, în care este redată bine legătura dintre căprioară și atmosfera pădurii.

Dintre fotografii de natură, atât de pe plan național, cât și de pe plan internațional, ai unul sau mai mulți care să te inspire în fotografie?

Ș: Da, în special fotografi români, dintre care o să amintesc pe Dan Dinu, Laurențiu Pavel, Zsolt Andras Szabo, Şerban Sîmbotelecan, Dorin Bofan, Păun Sergiu Adrian, Cosmin Ionescu. Le urmăresc de mult timp activitatea fotografică şi cred că, în mod conştient sau în inconștient, fotografiile lor mă inspiră. La nivel internaţional mă impresionează originalitatea fotografiilor lui Guy Tal.

Ne-am cunoscut pe cărările Coziei, un loc aparte, care va oferi mereu câte ceva de explorat, un loc care ție ți-a devenit foarte drag. Prin ce alte locuri te-ai reîntoarce cu drag să fotografiezi și să te bucuri de frumusețea pe care oferă și ce anume le face atât de speciale?

Ș: Da, aşa este, Masivul Cozia m-a impresionat prin frumuseţea Văii Oltului, prin fauna diversificată şi liniştea locului. Mă reîntorc cu drag în pădurile din aproprierea localității mele, deoarece cu cât cunoşti un loc mai bine, cu atât mai mult poţi surprinde cadre mai profunde, în Munţii Ciucaş ai căror stânci mă impresionează de fiecare dată, în Delta Dunării care m-a cucerit cu atmosfera de poveste de la răsăritul soarelui.

Care e acel loc în care ai vrea să ajungi pentru a surprinde natura în toată splendoarea ei?

Ș: Acel loc este Parcul Naţional Retezat. Din fotografiile pe care le-am văzut din Munţii Retezat cred că o să am acelaşi sentiment – de a simți că sunt pe un alt tărâm, sentiment pe care l-am simțit și prima dată când am fost în Delta Dunării, şi in acest loc deosebit din România.

Un mesaj pentru cititorii ”Drumeți și drumeții”.

Ș: La Teologie am învăţat despre cunoaşterea pe calea naturală a lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă că noi Îl cunoaştem pe Dumnezeu prin intermediul naturii şi a fenomenelor ce se petrec în ea, acestea avându-şi ultimă cauză în lucrarea creatoare a Lui Dumnezeu și, astfel, putând să-I atribuim însuşiri precum: înţelepciune, atotputernicie. De aceia, când ne bucurăm de frumuseţea naturii ar trebui să cugetăm şi la cuvintele: “Minunate sunt lucrurile Tale Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut!”.


Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a lui Ștefan, pentru a putea vedea fotografiile pe care le realizează.

© text: Andreea Popescu, Ștefan Chirobocea

© foto: Ștefan Chirobocea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s