Delta Dunării, un tărâm pe care e musai să ajungi

Una dintre rezoluțiile pentru acest an a fost să ajung în Delta Dunării, lucru care s-a și concretizat în luna mai. Înainte, însă, să ajung acolo m-am documentat despre speciile de păsări pe care le-aș putea întâlni acolo, vegetația, dar și locurile pe care le-aș putea explora. Însă, dincolo de temele făcute acasă, Delta m-a surprins în cel mai frumos mod cu putință, astfel încât, și acum, după mai bine de 3 luni(chiar dacă acolo am stat 3 zile), îi port frumusețea în suflet și în minte, iar cu prima ocazie pe care o voi avea, mă voi reîntoarce la ea și nu doar pentru câteva zile, ci pentru mai mult timp. Chiar dacă în această tură nu am pus accent mult pe fotografie, ci mai mult pe recunoaștere, amintirile cu care am revenit după ea sunt prețioase.

Să nu o mai lungesc atât, o să vă las mai jos, punctual, impresiile mele despre Deltă, precum și motivele care mă vor face să mă întorc la aceasta cu fiecare ocazie de acum înainte:

Un Turn Babel al păsărilor

Primăvara e un adevărat Turn Babel al păsărilor, de toate mărimile, din toate colțurile lumii, cu penaje diferite, altele mai iuți, altele mai încete, altele mai cântărețe, altele mai agere… aici veți găsi o impresionantă colecție vie de păsări. Le veți putea admira la orice moment al zilei și, dacă timpul o să vă permită, puteți să le urmăriți rutina. Pe mine m-au surprins pelicanii și egretele, specii de păsări pe care o să vreau să le urmăresc mult mai îndeaproape data viitoare când voi ajunge. A fost un exercițiu, ce-i drept, pentru mine să fotografiez din barcă, chiar dacă a fost pentru a doua oară în viață când am făcut asta.

Vegetația

De cum vei pleca să navigați pe canale, veți pleca într-o călătorie în care veți putea observa vegetația Deltei, iar dacă veți nimeri să fiți prin luna mai către iunie, așa cum am fost eu, atunci veți vedea și frumoșii nuferi, una dintre atracțiile deltaice din acea perioadă. Eu am putut vedea doar bobocii de nuferi și vreo 2-3, doar, înfloriți, de un galben pal aparte. Pe lângă vegetația specific mlaștinilor, aici întâlnim, pe grindurile fluviale arbori și arbuști, care chiar sunt spectaculoși într-un astfel de mediu.

Răsăriturile și apusurile

Chiar dacă eram obișnuit cu răsăriturile și apusurile de pe crestele muntelui, ceea ce am găsit aici în aceste momente ale zilei a fost cu adevărat sublim, și nu neapărat din punct de vedere fotografic, cât vizual, să le înmagazinezi undeva în memorie. Așadar, dimineața și seara nu prea am realizat cadre, rezumându-mă la a privi frumusețea care mă înconjura.

Gastronomia

Dacă ai ajuns prin aceste locuri, papilele gustative îți vor fi răsfățate cu siguranță, căci mâncăruri pe bază de pește ca aici niciunde pe la noi nu mai găsești și nici gogoși ca-n zona pădurii Letea, gogoși pufoase care întrec orice alt desert pe care l-ai încercat până acum. Borșul de pește este una dintre mâncărurile de bază de pe aici, iar rețetei chiar dacă îi știi ingredientele și o faci și acasă nu iese ca acolo(dacă vreți să încercați un borș bun de pește, am găsit o rețetă aici, pe care v-o și recomandăm). În rest, v-aș mai spune multe despre mâncare, căci trebuie să recunosc, atunci când merg într-un loc nou, încerc și un fel(cel puțin) nou de mâmcare. Ah, să nu uit, să fiți atenți la oasele de pește!

Satele pescărești

De departe unul dintre cele mai cunoscute sate din Deltă este Mila 23 (sau cum zic cei de la Phoenix, Mila 2 de lângă 3), un sat specific lipovenesc unde mi-am și petrecut, de altfel, zilele deltaice. Numele acestuia vine de la marcajul naval(distanța de la orașul Sulina – care este mila 0). Vei fi uimit/ă de combinația curată de alb și albastru deschis de pe casele oamenilor, dar și de voioșia care domenește prin sat. Tot prin satele pescărești vă recomand să stați de un pahar de vorbă cu oamenii locului(noi am făcut asta, mai ales când am mers în Dobrogea, la Sarichioi), căci, la ceas de seara, lângă bărcile trase de la pescuitul de pe zi, veți putea afla poveștile locurilor, ale localnicilor și istorii doar de ei știute.

Oamenii locurilor

Conform statisticilor, pe întreg teritoriul Rezervației Deltei Dunării trăiesc în jur de 27.000 de persoane. În zilele pe care le-am petrecut aici, am cunoscut oameni frumoși la stat, cât și la sfat, oameni care poartă cu mândrie portul popular și care transmit o bucurie pe care la oraș mai rar o vezi. Chiar dacă mulți dintre aceștia au condiții modeste de trai, nu uită niciodată să dea binețe trecătorilor, sunt respectuoși unul cu celălalt, vorbăreți și primitori. Cei care trăiesc exclusiv pe teritoriul rezervației își câștigă traiul din pescuit și, mai nou, turism, căci odată cu modernizarea și tehnologizarea, mulți dintre ei, care se ocupau cu meșteșugăritul, nu prea au mai avut cum să își câștige pâinea, căci produsele au încetat să se mai vândă. Oamenii de aici nu se plâng de ziua de mâine, de fapt nu se plâng deloc, ci își exprimă recunoștința pentru fiecare zi în parte.

Dorința de a experimenta un alt fel de mediu

Atunci când vrei să ieși puțin(mai mult) din rutină, orice experiență în natură este mai mult decât binevenită. În Deltă vei trece într-un alt registru, în care timpul parcă așteaptă mai mult și unde dimineața începe mult mai devreme, căci oamenii de acolo au un alt program de viață comparativ cu noi. În Deltă vei fi uimit de biodiversitate, precum și de un necunoscut care așteaptă să îl explorezi. De ajungi aici, nu te opri doar la a opta pentru ture cu barca printre canale, ci alege să faci și mici drumeții(de exemplu, un loc minunat în care veți putea merge, mie personal mi-a plăcut foarte mult chiar dacă am fost presat de timp și nu am stat cât aș fi avut nevoie, mai ales pentru formele copacilor, este pădurea Letea).

Vă recomandăm să vizionați documentarul despre Delta Dunării realizat de Dan Dinu(România Sălbatică) și WWF – NTD.RO, căci vă va stârni și mai mult curiozitatea cu privire la acest tărâm românesc.

© text: Daniel Mîrlea & Andreea Popescu

© foto: Daniel Mîrlea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s