De la Vălul Miresei la Vârful Lespezi

Se spune că fotografului, dar mai ales drumețului îi șade bine la drum, de aceea, cum prindem câte o ocazie, mai ales acum, când vremea e prielnică în a face drumeții, plecăm pe ici colo. Chiar dacă suntem de ceva timp amândoi în Cluj-Napoca, nu prea am apucat noi prea mult să colindăm Apusenii. Însă, de anul acesta, cu ajutorul unui prieten drag (mulțumim, Mircea) am început, cu pași mărunți, încă, ce-i drept, să colindăm câte o bucățică din acești mici, dar frumoși munți. O scurtă întâlnire cu Mircea, în care s-a pus țara la cale, adică locurile prin care urmează să colindăm, a avut ca rezultat: duminică mergem pe la Cascada Vălul Miresei, iar mai apoi, urcăm pe Vârful Lespezi. 

Cascada Vălul Miresei – mai frumoasă ca orice văl

 

Și-am pornit nu chiar la prima oră a dimineții, dar suficient de devreme încât, odată ajunși acolo, la cascadă să ne bucurăm de priveliștea pe care o oferea, dar și de liniștea care se auzea printre ritmul apei care cădea cu o forță impresionantă. Cum nu mai fusesem niciodată la ea, ghiciți ce? Am urcat pe toate bucățile de stâncă, ne-am aventurat un pic cu bocancii prin apă, căci nu voiam să plecăm prea curând de acolo fără să îi surprindem un gram din frumusețe în cadrele noastre. Am admirat plăntuțele care rezistau cu stoicism la curenții reci de aer, cocoțate pe te miri unde (probabil ca să scape și de mâinele aprigi și repezi ale celor care le puseseră gând rău, să le rupă și să le ducă acasă).

 

Acolo, la cascadă, îi de mers de dimineață devreme, ca să te bucuri nu doar de ea, ci și de jocul de lumini al soarelui la răsărit. Acolo, dacă ai o carte, poți șede frumos pe-un ciot și să o răsfoiești în liniște. Acolo, dacă ai o cameră de fotografiat, o să ai ce să faci, căci natura-i atât de frumoasă și atât de intimă, încât numai ochi să ai și să o surprinzi în toată splendoarea ei. Atât eu, cât și Daniel, ne-am cocoțat ca niște capre negre pe ici pe colo, doar doar om reuși să facem acel cadru cu cascada, un cadru mai aparte, pe care atunci când îl revedem peste un timp, să ne tot îndrăgostim de el. Și-am reușit, oarecum. Dar, ce-i mai important e că am rămas noi cu niște cadre frumoase în minte, care ne vor aduce zâmbetul pe buze ori de câte ori le vom depăna.

Vârful Lespezi și mersul meu de melc

 

Cum nu plecasem doar pentru a vedea cascada, ci pentru a și merge un pic într-o drumeție, următoarea opriere a noastră a fost Vârful Lespezi. Drumul până acolo nu e deloc greu, chiar foarte accesibil (noi spunem că este un traseu ușor), iar dus-întors până acolo faceți în jur de 2 ore, la mers încet sau mers de melc, cum îi spun eu (căci eu cam așa am mers). Mersul de melc îmi oferă timp să mă bucur de intimitatea naturii, de frumusețea ei de la formele cele mai mici și asta-mi vine ca o mănușă.

 

Acum, să mă întorc la oile noastre, în drumul nostru către Vârful Lespezi am mers printr-o pădure de toată frumusețea, de care m-am bucurat ca un copil. O pădure mixtă, oarecum, căci, pe acolocuri, printre foioase, își făcuseră loc și conifere, dintr-acelea falnice, îndreptate către cer ca niște rugi. O pădure ca acelea de demult, pe care le cutreieram când eram mică și, de care-mi era un dor nebun. Ne tot opream să mai admirăm câte ceva, mai ales prin acele locuri în care lumina se juca pe acel decor natural. A trecut, relativ repede drumul, chiar dacă am urcat cu multe opriri, însă când am ajuns sus, peisajul care ni s-a descoperit în fața ochilor, ne-a uimit. O mare de păduri, de-un verde crud, viu, proaspăt ne scălda privirile în fel și chip. Am zăbovit cam 15-20 de minute, și încet, încet, cu dorința de a surprinde cât mai mult din minunile care se ascundeau în pădurile pe care tocmai le străbătusem către vârf.

Am coborât, iar, la Cascadă, unde am văzut, cu o oarecare tristețe, că acel peisaj liniștit de dimineață, acum era unul gălăgios, animat de prea mulți oameni, care pândeau bietele plăntuțe cu o sete mare. Ne-am cocoțat iar, și am mai surprins câteva cadre, iar după aceea am făcut cale întoarsă către Cluj-Napoca.

Am adăugat pe listă și-un arbore sequoia

Însă, înainte de ajunge înapoi la destinație, am făcut și-un mic ocol, până la poalele masivului Vlădeasa, pe Dealul Domnului (între satele Săcuieu și Rogojel) pentru a vedea unul dintre frumoșii locului: arborele sequioa (care de fapt, sunt doi arbori, aproape uniți). Acolo ne-a întâmpinat un dulău somonoros, care părea pacifist (doar părea) și o frumusețe de copac, înalt și gradios care, de departe, domina tot acel deal. După ce-am mai zăbovit un pic pe acolo, apoi chiar că am făcut cale întoarsă către Cluj, în ritm de Hans Zimmer și M83.


Bine de știut înainte de a pleca către Vârful Lespezi

Localizare: masivul Vlădeasa, Carpații Occidentali

Necesar de echipament: neapărat bocanci de munte (protejează bine glezna să nu o ia singură la fugă), haine nu din bumbac (bumbacul reține umezeală și nici nu se usucă bine), bețe (vă vor fi de mare folos, căci sunt unele zone mai nu atât de ușoare), accesorii în funcție de anotimp (+ un buff e mereu bine venit în rucsac, chiar și vara);

De ce ne place nouă: pentru că nu e atât de greu de urcat, deci poți să te bucuri foarte bine de peisajele pe care le poți admira, ici colo, în luminișuri, dar și pentru potențialul său fotografic.

Altele: nu prea este semnal pe telefon, dar asta e bine, căci vă veți putea bucura de ceea ce are de oferit natura.

© text: Andreea Popescu și Daniel Mîrlea

© foto: Daniel Mîrlea

Reclame

2 gânduri despre „De la Vălul Miresei la Vârful Lespezi

  1. M-a incantat aceasta frumoasa drumetie a voastra, Andreea! Prin randurile tale si fotografiile lui Daniel, am putut sa o savurez si eu, de departe.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s