Dan Dragoș: „Pădurea pentru mine înseamnă viață, este locul acela de care am nevoie să fiu doar eu și natura.”

Dan DragoșCaracterizat de modestie, dar și de o afinitate pentru frumosul pe care îl oferă natura, Dan Dragoș ne-a răspuns, în stilul său caracteristic – blând, întrebărilor noastre despre pasiunile sale: fotografia și mersul pe munte. El zice că, de fapt,  ceea ce își dorește foarte mult, este să aducă frumusețea naturii printre oameni prin intermediul fotografiei, în speranţa că aceștia vor fi inspiraţi de ea, că vor ieși mai mult din casă (în natură).

Poți să ne spui câteva lucruri despre tine, explicând, totodată, și background-ul pe care îl ai și cum ai ajuns să faci fotografie de natură și peisaj?

Salutare oameni faini și iubitori de natură. O să încerc să nu vă plictisesc prea tare, o să fiu concis. Sunt un om simplu și modest care iubește natura, simplitatea, liniștea și fotografia. Am copilărit la bunici, un sat tare liniștit aproape de pădure. De mic copil mi-a plăcut să alerg, să-mi petrec majoritatea timpului în pădure, era o altă lume nescunoscută și misterioasă cu animale și vegetație (când ești mic, ai o imaginătie bogată și percepția despre lume este alta, o percepție naivă și sinceră), eram fascinat. Cum să nu-ți placă natura?!?!

Fotografia a intrat în viața mea mai târziu, când eram student la Facultatea de Geografie, atunci nu aveam încă aparat foto și trebuia să împrumut ba de la un coleg, ba de la un prieten aparatul foto. Făceam fotografii la întâmplare, pentru a avea amintiri din locurile în care umblam. Și așteptarea a luat sfârșit am reușit să achiziționez primul aparat foto bridge (happy day). După 1 an de zile (fast forward), perioadă în care începeam să descopăr cu adevărat fotografia, am reușit să achiziționez primul DSLR, iar din acel moment am luat în serios fotografia și, astfel, a început călatoria alături de aparatul foto.

(fast forward again) Pe urmă am dat de un grup de oameni tare faini și aventuroși, Carpatic Fun, așa au început aventurile montane (prin canioane, chei și peșteri sălbatice). (fast forward again). Nu știu cum deși e tot orădean, foarte târziu l-am întalnit pe Horia Bogdan, alături de care am facut câteva ture prin Apuseni, cred că în acele ture am realizat și cele mai bune fotografii ale mele.

Ce anume te inspiră în fotografia de natură?

Natura îmi ofera liniștea și libertatea de care am nevoie. Natura însăși, cu frumusetile și simplitatea ei, mă inspiră să realizez fotografii și, aș mai adăuga, sentimentele și trăirile pe care le am atunci când sunt în mijlocul naturii. Natura este locul în care mă regăsesc, este refugiul meu, unde pot sa contemplez în liniște și armonie. Fotografia și natura au ajuns să facă parte din mine, și cred că fotografia de natură mă ține în viață. Cred că tot ce vreau eu, de fapt, este să aduc frumusețea naturii printre oameni prin intermediul fotografiei, în speranţa că aceștia vor fi inspiraţi de ea, că vor ieși mai mult din casă (în natură).

Pădurea, în fotografiile tale, ocupă un loc de cinste, deoarece ai surprins-o în diferite stări ale sale și în diferite anotimpuri. Ce reprezintă aceasta pentru tine?

Cum vă spuneam, am copilărit la sat lângă marginea pădurii, îmi aduc aminte că toată ziua eram în pădure unde mă pierdeam prin ea cu orele, mi-am creat o lume doar a mea. Acesta este unul dintre motivele pentru care imi place să fotografiez pădurea. Dar cu timpul am crescut, iar o parte din pădure a dispărut din păcate, ce doresc eu să surprind în fotografiile mele este frumusețea pădurilor, cât de importante sunt pădurile pentru pământ și de ce ar trebui să avem grijă de ele. Apropo, sunt și ecologist, iar acum lucrez la un proiect fotografic cu tematică „Defrișările pădurilor”.

Pădurea pentru mine înseamnă viață, este locul acela de care am nevoie să fiu doar eu și natura. Pădurea îmi transmite o stare de liniște și pace, când sunt singur la fotografiat mă simt contectat cu pădurea, e un sentiment pe care nu-l pot descrie.

Împărtășește cu noi una dintre fotografiile tale preferate și spune-ne și care e povestea din spatele ei, ce o face atât de specială?

Îmi este greu să aleg o fotografie preferată, dar hai că încerc. Cum iarna este anotimpul meu preferat, evident că fotografia a fost realizată iarna. Deși condițiile de fotografiat erau destul de dificile datorită viscolului, am ieșit la fotografiat cu gândul să găsesc un copac singuratic sau o familie de brazi. După ce tot am căutat, l-am zărit de la îndepartare, în capul meu deja se forma imaginea pe care o doream să o realizez, o imagine care să trasmită simplitate și liniște.

Pe lângă faptul că ești pasionat de fotografie ești pasionat și de mersul pe munte, cutreierând, în special, Munții Apuseni. Ce îți place atât de mult la acești munți?

Uite, pasiunea de mers pe munte a fost înaintea pasiunii de fotografie. E tare interesant cum toate lucrurile se leagă între ele. După câteva ture de mers pe munte, fascinat de frumusețile muntelui, am zis că aceste momente trebuie surprinse într-un fel, astfel așa a început pasiunea mea pentru fotografie.

Munții Apuseni, în special zona Padiș, pot să zic că sunt ca a doua casă. Ce mă atrage la acești munții este frumusețea și diversitatea reliefului carstic. Îmi plac poienile cu doline, unele sunt umplute cu apă neagră (,,tăuri fără fund”). Primăvara, peisajul este deosebit în zonă Padiș, natura începe să prindă viaţă, iar brândușele își fac apariţia, este un peisaj deosebit de frumos, mai ales dacă ești norocos să prinzi și ceața dimineața.

Îmi place tare mult binecunoscuta ceată padișană, care apare dimineața și seara – este specifică Apusenilor, și oferă un peisaj cu totul aparte. Probabil sunt subiectiv, dar peisajele de iarna cu brazii noștri grandioși în poienile alpine au un farmec aparte. Era să uit, îmi place tare mult cum se îmbină padurea de foioasă cu pădurea de conifere, toamna poți să surprinzi imagini frumoase, mai ales dacă ești norocos să prinzi și ceață.

Aud din ce în ce mai des, persoane care ar dori să descopere Munții Apuseni. Dacă tot ești de-al casei, de acolo, ai putea recomanda câteva locuri și trasee pe care să le parcurgă, descoperind, altfel, frumusețea acelor munți?

Munții Apuseni sunt deosebiți de frumoși și de speciali, datorită reliefului carstic. Dacă veniți prin Apuseni, musai să campați în Poiana Glăvoi (este locul din mijlocul naturii, punctul de plecare pentru vizitarea celor mai frumoase obiective turistice din Apuseni).

O să încerc să vă recomand locuri frumoase și interesante, în special pentru fotografii care doresc să viziteze Munții Apuseni:

  • Complexul carstic Cetățile Ponorului – cel mai grandios fenomen carstic din România;
  • Ghețarul Focul Viu – al treilea, ca mărime din România;
  • Cetatea Rădesei – peștera cu hornuri din tavan, unică în România;
  • Cascada Bohodei – cea mai mare din Munții Apuseni;
  • Cheile Galbenei, Piatra Galbenei, Cheile Someșului Cald, Amfiteatrul Pietrele Boghii, Rezervația Naturală Vârful Cârligaţi, Poiana Ponor, Cascada Bulbuci, Cheile Jgheabului, Poiana și Vârful Vărășoaia, Molhașurile de la Izbuce, Pietrele Albe, Canion Sighiștel, Vârful Buteasa.

Un mesaj pentru cititorii “Drumeți și drumeții”.

Iubiți natura. Îmbrățișați natura. Protejați natura. Ieșiti din zona de confort, mergeți în natură, fiți curioși, explorați, aventurați-vă în natură, bucurați-vă de fiecare moment petrecut în natură.


Pentru mai multe fotografii ale lui Dan Dragoș, fotografii care spun povești, accesați site-ul personal al acestuia, dedicat fotografiei.

© text: Andreea Popescu & Dan Dragoș

© foto: Dan Dragoș

Reclame

8 gânduri despre „Dan Dragoș: „Pădurea pentru mine înseamnă viață, este locul acela de care am nevoie să fiu doar eu și natura.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s