Alexandra Ion: „Cele mai interesante cadre cu păsări mi se par cele în care apar cu prada.”

Fotografa de viata salbatica - Alexandra Ion

Ciuful de pădure aflat printre fotografiile câștigătoare la concursul Fotogeografica de anul trecut, ne-a făcut cunoștință cu Alexandra Ion. Este pasionată de fotografia de viață sălbatică și vorbește cu atât de mult drag despre asta, încât în acele momente chiar simți trăirile ei de pe teren, atunci când iese la fotografiat. Are foarte mult drag de păsări și asta se vede în cadrele pe care le face, dar și răbdare să stea la pândă să le surprindă în cele mai spectaculoase momente ale lor.

Poţi să ne spui câteva lucruri despre ţine, explicând, totodată, şi background-ul pe care îl ai şi cum ai ajuns să faci fotografie de viaţă sălbatică?

A: În perioada copilăriei mă uităm la TV, pe Animal Planet, imaginându-mi cum ar fi viaţă mea dacă aş călători în anumite locuri din lume şi aş întâlni diverse specii de animale, precum o făceau preferaţii mei la vremea respectivă, Jeff Corwin sau Steve Irwin. Întotdeauna am iubit animalele şi am fost fascinată, în special, de păsări. Pasiunea pentru fotografie a început când mi-am achiziţionat un bridge, un Fuji Film S2960, şi am început să experimentez cu el, foloseam funcţia manual şi citeam informaţii despre tehnică fotografică, din reviste sau de pe internet. În 2012, am început nişte colaborări pe fotografie de produs şi mi-am cumpărat şi primul DSLR.

Pe măsură ce trecea timpul, simţeam că nu mă face fericită partea comercială şi îmi doream să ies tot mai des în natură să fac fotografii din plăcere. Într-o iarnă, mă aflăm prin Snagov şi am descoperit un loc minunat de observat specii sălbatice, pe care încă îl frecventez. Erau foarte mulţi şorecari comuni, care îmi sunt foarte dragi. Mi-am dat seama că aveam nevoie de un obiectiv cu o focală mai mare, pentru a putea obţine un cadru cu ei. De atunci, au trecut 4 ani, în care mi-am dedicat mare parte din timpul liber învăţând şi dezvoltându-mi pasiunea pentru natură. Este foarte important să aloci timp suficient pentru a te documenta în legătură cu speciile de animale pe care vrei să le fotografiezi. Acesta este un criteriu important în fotografia de wildlife pentru a obţine cadrele dorite.

Anul trecut te-ai numărat printre câştigătorii Fotogeografica, secţiunea de fotografie de viaţă sălbatică, cu un cadru în care ai surprins un ciuf de pădure. Povesteşte-ne puţin despre acea fotografie.

A: Fotografiile cu ciufii de pădure sunt făcute în iarnă anului 2013, într-o după amiază la apus, lumina era absolut perfectă pentru poze. Bufniţele îmi plac în mod special, aşa că entuziasmul meu de a le vedea pentru prima dată era nespus de mare. Ştiam de o colonie de ciufi care iernează anual, lângă Bucureşti, aşa că mi-am pregătit echipamentul şi am pornit la drum.  Când am ajuns în parc, m-am uitat cu atenţie în copacii tuia din zonă și mare mi-a fost uimirea când am văzut primul ciuf ascuns printre crengile copacilor. Am observat că eram privită de mai multe perechi de ochi care răsăreau dintre crengi. Fără să îi deranjez prea mult, sau să mă apropii foarte mult de ei, am început să îi fotografiez, gândidu-mă cât de norocoasă mă simt să îi văd.

M-am bucurat de faptul că ciufii sunt feriți, ascunşi în copaci și că lumea nu îi gonește și nici nu îi stresează și astfel vin an de an în același loc în număr mare. Recomand fiecărui fotograf de wildlife care descoperă colonii de ciufi sau alte păsări să nu se ducă foarte des pentru fotografiere și să se bucure de faptul că avem privilegiul de a-i vedea și admira de aproape, fără să îi streseze.

Pe unde umbli, de obicei, pentru a-ţi surprinde “subiecţii”?

A: Pot să spun că am avut norocul la început, să găsesc cele mai multe specii de păsări pe lacul Snagov, specii pe care le întâlnim şi în Delta Dunării în parte, dar Snagovul este mai aproape de Bucureşti şi am putut să merg mai des să le caut. Acest loc a fost pentru mine începutul unei aventuri frumoase, explorând lacul în părţile lui sălbatice, de câteva ori pe an. Chiar şi în Bucureşti am surprins multe specii în diverse parcuri. Iarnă migrează anumite specii de păsări pe care nu le putem observă în restul anului, aşadar este un anotimp excelent pentru ieşiri în parcuri, trebuie doar să privim cu atenţie în jurul nostru şi o să fim uimiţi de câtă biodiversitate există chiar şi la oraş.

Locaţiile mele preferate pentru ieşirile în sălbăticie sunt pădurile şi bălţile din afară Bucureştiului, unde putem găsi o mare diversitate de animale, dintre care pot aminti, întâlnirile mele cu căprioare, mistreţi, vulpi, iepuri, păsări migratoare (prigorii, dumbrăvence, pupeze) plus multe altele. Deoarece îmi plac enorm şi drumeţiile, iar un fotograf de wildlife ar trebui să exploreze cât mai multe habitate pentru a găsi specii diferite, obişnuiesc să ajung de câteva ori pe an şi în zona de munte, iar de ceva timp am început să mă axez pe Dobrogea, mai ales zona de litoral. Chiar de curând, am ieşit cu cei de la SOR la Vadu, un loc absolut minunat, pentru observarea păsărilor şi un centru de interes în general pentru toţi pasionaţii de wildlife.

Nu e tocmai uşor să surprinzi păsări în cadre, căci am observat, cam acestea ar fi “specialitatea” ta. Spune-ne cum decurg momentele de cum ai ajuns în locurile în care ştii că vei fotografia.

A: Într-adevăr este dificil să surprinzi păsări în cadre, mai ales anumite specii de păsări sau anumite momente cu ele în acţiune. Cele mai interesante cadre cu păsări mi se par cele în care apar cu prada, sau în diferite ipostaze, în mişcare. De exemplu, pe lacul Snagov am surprins momente în care stârcii din zbor se lăsau pe apă, pentru a pescui, exact ca nişte păsări de pradă. De asemenea, există şi nişte păsări care pun beţe în roate multor fotografi, cum ar fi grangurii, cucii etc., deoarece sunt extrem de prudente şi inteligente şi ştiu să se ferească de om.

O zi în care merg la fotografiat decurge în general în două feluri: ori mă duc cu câţiva prieteni în Bucureşti sau în afară oraşului, ori mă duc doar cu prietenul meu care este şi el pasionat de wildlife, de obicei la ore potrivite pentru a avea lumina caldă de dimineaţă sau de la apus. Pentru ieşiri de genul acesta este nevoie de echipament adecvat: costum de camuflaj, plasă de camuflaj, bocanci sau cizme de cauciuc şi este foarte util şi un binoclu pentru observarea speciilor la distanţă.

Secretul pentru a surprinde cadre reuşite cu animale este, în primul rând, să ai o pasiune foarte mare care te face să ieşi cât mai des pe teren, iar răbdarea şi perseverenţa sunt nişte ingrediente extrem de importante. De multe ori şi norocul joacă un rol pentru că se poate întâmplă să găseşti specii extrem de rare sau cadre foarte inedite, când te aştepţi mai puţin, dar nu este factorul principal. Sunt momente în care poţi să ieşi şi să nu găseşti nimic, dar important este să nu te laşi descurajat. Vara evit să merg des la fotografiat, din cauza vegetaţiei înalte şi a luminii puternice cu contraste dure, pentru mine cele mai productive anotimpuri sunt primăvară şi iarnă.

Împărtăşeşte cu noi una dintre fotografiile tale preferate şi spune-ne şi care e povestea din spatele ei, ce o face atât de specială?

A: Am mai multe fotografii care îmi sunt dragi, cu poveşti diferite, dar fotografia această cu capîntortură are o semnificaţie aparte. Această pasăre este deosebită deoarece penajul ei îiconferă un camuflaj excelent, mai ales când stă nemişcată pe scoarţă copacilor, este aproape imposibil să o detectezi. Poate să îşi întoarcă capul extem de rapid la 180 de grade, iar când este nervoasă îl răsuceşte în toate părţile, imitând un şarpe. Este o pasăre pe care doream să o întâlnesc de când am văzut-o prima dată în fotografii, acum 3 ani de zile. Anul trecut în primăvară mă tot gândeam cum să procedez să o găsesc, fără să îmi fac prea multe speranţe, deoarece este o apariţie foarte discretă. Chiar am pus pariu cu un amic, el zicea că nu am cum să o găsesc aşa uşor, iar eu am pariat că o să dau de ea până la urmă. La aproximativ 3 zile după ce am pariat cu el, această pasăre mi-a apărut în cale, mai aproape decât mă aşteptăm, la 10 minute de casă mea. A avut şi inspiraţia să se aşeze într-un copac cu flori de primăvară şi am fotografiat-o între ele, preţ de câteva minute, după care a zburat fără să mai dau de ea.

Cu siguranţă ai câteva specii de animale/păsări pe care ai dori să le suprinzi în cadrele tale. Care ar fi acestea pentru ţine şi de ce?

A: Este o întrebare la care răspund cu mare drag, deoarece într-adevăr mă atașez de anumite specii, care devin subiectele mele preferate de fotografiat, dar în general fotografiez orice. Dintre mamifere categoric mi-aș dori să fotografiez din nou vulpea, iar dintre cele pecare nu le am fotografiate, nevăstuica. Deși, păsările sunt pe primul plan, în ultimul timp am preferat să fotografiez mamifere, iarna şi primăvara sunt 2 anotimpuri indicate pentru a le caută, fiind mai puțină vegetație, sunt şi mai uşor de observat şi de surprins într-un cadru artistic. În ceea ce privește speciile de păsări favorite, este foarte greu de ales, aş putea spune că bufnițele sunt în topul preferințelor, în special ciuvica şi striga, deoarece sunt mai greu de găsit şi sunt fotogenice. Dintre reptilele de la noi din ţară, chiar dacă nu au reprezentat o prioritate pentru mine până acum, mi-aș dori, totuși, să fotografiez o anumită specie de viperă (neagră) şi șarpele rău. În ceea ce privește aspirațiil mele, pentru specii din afara țării, sper să fotografiez în viitorul apropiat, crocodil, varan şi cobră.

Un mesaj pentru cititorii “Drumeţi şi drumeţii”.

A: Să respecte natură, să iasă cât mai des să exploreze, pentru că în jurul nostru sunt o serie întreagă de specii frumoase care aşteaptă să fie descoperite, dar cu menţiunea că sunt animale sălbatice şi că este bine să nu intervenim în mediul lor sub nici o formă, ci să rămânem la stadiul de a le admira de la distanţă.

© text: Andreea Popescu, Alexandra Ion

© foto: Alexandra Ion

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s