Sergiu Adrian Păun: „Locurile prin care călătoresc, precum și modul de abordare asupra unui subiect fac cumva o diferență.”

Fotograf - Păun Sergiu Adrian

Pe Păun Sergiu Adrian l-am „cunoscut” prin intermediul fotografiei sale, care a fost desemnată anul trecut câștigătoarea la secțiunea fotografie de natură din cadrul concursului Fotogeografica. Merge pe munte cu mult drag, de unde nu se întoarce doar cu amintirile locurilor și potecilor, ci și cu fotografii care să destăinuie mai bine formele naturii.

Poți să ne spui câteva lucruri despre tine, explicând, totodată, și background-ul pe care îl ai și cum ai ajuns să faci fotografie de natură?

S: Mă numesc Păun Sergiu Adrian, sunt născut și crescut în orașul Târgu Ocna (județul Bacău), oraș aflat la poalele munților Nemira. Încă din copilărie mi-a plăcut să explorez pădurile din imediata apropiere a orașului, ca mai apoi să prind dragoste de natură și să încep să merg pe munte. În urmă cu patru ani de zile, am avut primul contact cu fotografia. Făcând ture pe munte și observând multe momente minunate, mi-am spus că este timpul să îmi cumpar un aparat foto, pentru a putea imortaliza imagini pe care să le păstrez ca amintire. Așadar, acesta este începutul călătoriei mele în frumosul univers al fotografiei.

Perspectivele asupra naturii pe care le aduci în prim plan ți-au adus anul trecut locul I la concursul Fotogeografica, la secțiunea de fotografie de natură. Povestește-ne puțin despre aceal cadru.

S: Participarea la concursul „Fotogeografica” a fost mai mult o curiozitate pentru mine. Am vrut să încerc să văd dacă direcția spre care mă îndrept este cea bună. Fiind începator, nu prea am avut curaj să particip, dar până la urmă m-am înscris, deoarece nu aveam ce să pierd. Rezultatul, înșă, deși pozitiv, mi-a dat puțin de gândit și m-a motivat să muncesc și mai mult pe viitor.

Fotografia cu puiul de fag este făcută într-o zi cu ceață din luna martie. Acest fag mi-a atras atenția, deoarece era singurul copac peste care, deși trecuse iarna, el încă nu își scuturase frunzele și așa iesea în evidență printre semenii lui. Pentru a-i surprinde frumusețea, am încercat o abordare puțin diferită de ceea ce făceam de obicei și… cam asta a fost.

Fotografie - Păun Sergiu Adrian

Privești natura altfel și ne-o descoperi într-un mod în care, poate, nu am privi-o. În ce măsură, crezi, că fotograful aduce un plus de valoare unui cadru?

S: Eu consider că fiecare persoană percepe și vede lucrurile în felul său. Nu știu dacă privesc altfel natura. Locurile prin care călătoresc, precum și modul de abordare asupra unui subiect fac cumva o diferență. Atenția acordată subiectului, lumina sau modul în care este abordat un subiect, în mod sigur aduc un plus de valoare fotografiei.

Pe lângă cadrele de detaliu și cele cu păduri și copaci, ai surprins și peisaje montane. Ce locuri din munții noștri ți-s dragi și te fac să te reîntorci la ele?

S: Neavând foarte mult timp la dispoziție pentru a călători prin munții din țară (cum fotografia nu e serviciul meu, deci este altceva ce ocupă timpul), cele mai multe drumeții pe munte le-am făcut în munții mei de lângă casă, Nemira. Acești munți sunt foarte frumoși și, în același timp, sălbatici, dar, din păcate, nu oferă prea multe perspective pentru fotografia de peisaj. Pe viitor, sper să ajung din nou prin munții noștri cei dragi. Mi-am propus, și sper să se concretizeze, să ajung în acest an din nou prin Făgăraș, și cum am de ceva vreme în plan, sper să ajung și prin munții Vrancei și Ciucaș.

Împărtășește cu noi una dintre fotografiile tale preferate și spune-ne și care e povestea din spatele ei, și ce anume o face atât de specială pentru tine?

S: Nu pot spune că am doar o fotografie preferată, căci îmi sunt mai multe fotografii dragi. Totuși, „Frânturi de iarnă” este una dintre ele, surprinsă destul de recent, prin luna ianuarie a anului curent. Este realizată pe unul dintre dealurile din apropierea casei, asta îmi arată încă o dată faptul că, chiar și, pe lângă casă găsești subiecte pe care să le surprinzi. Am făcut o tură singur într-o zi cu multe grade sub 0 și, pe drumul de întoarcere spre casă, de cum am văzut acele ramuri cu frunzele pictate în zăpadă, am știut că va ieși o imagine bună. De atunci, ori de câte ori revăd fotografia aceasta, de fiecare dată îmi transmite o stare de bine și de liniște.

Frânturi de iarnă

Dintre fotografii de natură, atât de pe plan național, cât și de pe plan internațional, ai unul sau mai mulți care să te inspire în fotografie?

S: Dintre fotografii din afara țării, îi urmăresc, în mod special, pe Hans Strand, Guy Tall și Giannis Gogos. Iar, dintre fotografii din România care mă inspira, voi enumera doar câțiva: Șerban Sînbotelecan, Zsolt Kiss, Dorin Bofan, Pavel Laurențiu. Lista ar putea continua, căci sunt mult mai mulți de la care găsesc cadre care să mă inspire, îmi pare rău că nu îi pot enumera pe toți, pentru că sunt cam mulți. Oricum se știu ei.

Ce locuri mai ai în plan să colinzi și să fotografiezi?

S: Pentru moment nu am în minte un loc anume unde aș vrea să ajung. Îmi place să fiu spontan și, de obicei, mă hoărăsc unde să plec cu puțin timp înainte de ziua drumeției în sine.

Un mesaj pentru cititorii “Drumeți și drumeții”

S: Iubiți natura și bucurați-vă de ea, fără a lăsa amprenta voastră pe unde treceți!

© text: Andreea Popescu, Sergiu Adrian Păun

© foto: Sergiu Adrian Păun

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s