Gheorghe Popa: „De-a lungul timpului, cele mai multe lucruri le-am învățat din greșeli.”

Norway 5 - Gheorghe Popa

Cel mai probabil, numele fotografului Gheorghe Popa vă este cunoscut, după ce una dintre fotografiile sale a fost publicată pe prima pagină a site-ului National Geographic. El a așezat și mai bine pe harta țării Cuejdelul, un lac pe care îl fotografiază des și care, de fiecare dată i se arată altfel. Deși meseria sa de bază nu este legată de fotografie, pasiunea către aceasta îi deschide și mai mult apetitul să-și găsească mereu timp să colinde lumea în lung și-n lat și să îi surprindă frumusețea.

Poți să ne spui câteva lucruri despre tine, explicând, totodată, și background-ul pe care îl ai și cum ai ajuns să faci fotografie de natură și peisaj?

G: Fotografie mi-am dorit să fac dintotdeauna, nu știu de ce, dar am simțit că trebuie să fac asta. Am fost la cercul foto de la clubul copiilor din Aiud unde am văzut pentru prima dată cum se procesează un film, cum ajunge o imagine pe hârtie și, de atunci, am tot investit în cărți, aparate, obiective, filme și alte accesorii.

Fotografia de peisaj mi se pare ceva firesc, pentru că tot timpul când sunt liber îmi place să merg în natură împreună cu soția, prietenii și, de multe ori, singur, atunci când nu am cu cine. Însă, de când am fost în Norvegia, în 2014, lucrurile s-au schimbat, consider că, de atunci am început să fac fotografie cu adevărat, am învățat foarte multe lucruri acolo și, sincer, de atunci parcă nu mă mai pot opri (notă: zâmbește).

Ce înseamnă fotografia de natură, respectiv de peisaj natural, pentru tine?

G: Ieșirea în natură este și va fi o plăcere pentru mine; îmi plac toate anotimpurile, îmi place să ,,sufăr’’ pe un traseu, să dorm în cort, să fiu cu prietenii și îmi place cam orice tip de peisaj, nu doar muntele sau pădurea, mi se pare fascinante și deșertul, marea, dar poate, din întâmplare, am ajuns de cele mai multe ori pe munte, deși nu mi-am propus asta. Atunci când merg undeva, întotdeuna o fotografie bună o consider bonus. Îmi doresc de fiecare dată să am o fotografie bună într-o ieșire și de multe ori se întâmplă să fie și fotografia și povestea din spatele ei, dar au fost cazuri în care a fost să fie doar povestea.

De-a lungul timpului ai avut mai multe cadre selectate în cadrul concursului Daily Dozen, ultimul dintre acestea finalizându-se chiar și cu distincția de Photo of the day pe National Geographic. Acel cadru, cât și antecedentul său au fost realizate în inima județului Neamț, mai precis, Lacul Cuejdel. Ce însemnă pentru tine acest lac baraj natural și ce anume te inspiră?

G: Când am fost în Norvegia, am învățat că dacă vrei să faci fotografie trebuie să ieși foarte mult. De-a lungul timpului, cele mai multe lucruri le-am învățat din greșeli, așa că mi-am propus să mă antrenez, am vrut să fiu pregătit pentru orice moment și am căutat ceva unic, sălbatic, dar aproape de mine.

Cred că am fost de zeci de ori la Cuejdel în orice anotimp și moment al zilei, am învățat foarte multe lucruri acolo, iar cadrele publicate de către National Geographic pe prima pagină și la Daily Dozen au fost doar răsplata pentru doi ani de muncă. Cadrele nu sunt deloc întâmplătoare, întâmplarea a fost să am norocul de condiții meteo favorabile, în rest, toate greșelile pe care le-am făcut și perseverența mi-au fost într-un fel răsplătite cu aceste imagini.

Natura ni se descoperă mereu și parcă de fiecare dată, chiar dacă mergem în același loc, ea ni se arată altfel față de data trecută. Care sunt momentele zilei, precum și stările naturii, să le numesc așa, pe care îți place să le surpinzi în cadre?

G: Așa este, natura este altfel de fiecare dată, asta am învățat la Cuejdel, asta mi-a dat motive să merg de atâtea ori, chiar dacă de multe ori am avut impresia că am fost degeaba, dar toate încercările au dus la rezultatele finale care au meritat. Cred că orice fotograf de natură preferă răsăritul și apusul, însă mai nou am învățat că se poate face fotografie în orice moment al zilei, dacă ai inspirație, important este să vrei.

Când vine vorba despre stările naturii, trebuie să recunosc că îmi plac momentele extreme în care un anumit loc pentru câteva momente poate sa fie wow. De exemplu, de Crăciun am fost acasă la Aiud și am umblat câteva zile prin apropiere. Într-o după amiază, înainte de apus, am avut parte de un spectacol de lumină, nori, ceață, incredibil, într-un loc pe care l-am văzut de multe ori, dar niciodată în felul acesta (Râmeți, Alba).

Împărtășește cu noi una dintre fotografiile tale preferate și spune-ne și care e povestea din spatele ei, ce o face atât de specială?

G: Cold and misty cred că cea mai bună fotografie pe care am făcut-o în 2016 și una dintre preferatele mele. După doi ani de zile, am avut norocul să surprind lacul așa cum mi-am imaginat, fusesem de vreo două ori la lac cu câteva zile înainte, însă fără niciun rezultat. Însă, fotografia aceasta am făcut-o duminica dimineața, într-o zi de toamnă, planete pur și simplu s-au aliniat (notă: zâmbește).

Deschizând puțin albumele pe care le ai pe site-ul de prezentare, se pot vedea destul de multe locuri, atât din țară, cât și din străinătate prin care ai călătorit și ai fotografiat anumite momente. Dintre toate acele locuri pe care le-ai colindat până acum, care ți-a rămas cel mai mult în minte și de ce?

G: Cred că cel mai mult mi-a plăcut Islanda, pentru că acolo oriunde te uiți ai ceva de fotografiat, relieful unic m-a fascinat, de la plajele negre la câmpurile parcă infinite acoperite cu mușchi, până la ghețurile de pe plajă și, nu în ultimul rând, Aurora Boreală. Deși, mai ușor, cred că pot să spune că mi-a plăcut tot ce reprezintă acea țară din punct de vedere fotografic, mai ales.

Mai este încă zăpadă pe creste, dar primăvara și-a cam intrat în drepturi destul de mult. Pe ce coclauri vei pleca să colinzi și ce anume ai vrea să fotografiezi?

G: Acum ne pregătim pentru o tură foto în Patagonia și, chiar dacă la noi este primăvară, acolo va fi toamnă. Sunt pregătit să fotografiez orice îmi iese în cale, căci se spune că în Patagonia nu ai voie să umbli fără apartul foto la tine, pentru că oricând poate să apară ceva spectaculos, așa că sunt pregătit pentru orice îmi va oferi natura.

Un mesaj pentru cititorii “Drumeți și drumeții”.

G: Atunci când mergeți în natură, încercați să vă bucurați de tot ceea ce vă oferă, natura este frumoasă în orice anotimp. Dacă sunteți pasionați de fotografie, mergeți cu inima deschisă și o să vă minunați de ce sunteți capabili.


Noi v-am prezentat aici doar o mică parte dintre cadrele pe care Gheorghe Popa le-a surprins de-a lungul timpului. De aceea, vă invităm să îi urmăriți, atât pagina sa de Facebook dedicată fotografiei, cât și site-ul personal.

© text: Andreea Popescu, Gheorghe Popa

© foto: Gheorghe Popa

Reclame

2 gânduri despre „Gheorghe Popa: „De-a lungul timpului, cele mai multe lucruri le-am învățat din greșeli.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s