Adi Tătaru: „… îmi place să cred că sunt doar eu și ceea ce natura a hotărât să-mi arate mie.”

Fotograf - Adi TataruMunții Retezat sunt punctul de pornire spre fotografie a mai multor fotografi de natură și/sau peisaj de natură din România, printre care și Adi Tătaru. Lui îi place să surpindă natura în momentele sale intime, tocmai pentru a o înțelege și descoperi cât mai mult. Fotografia de natură îi oferă emoție și bucurie, elemente regăsite și în cadrele sale.

Poți să ne spui câteva lucruri despre tine, explicând, totodată, și background-ul pe care îl ai și cum ai ajuns să faci fotografie de peisaj și natură?

A: Am 32 de ani foarte proaspeți, sunt din Valea Jiului, crescut la poale de munte și sunt pasionat de fotografia de landscape, în toate formele ei. Totul a pornit acum vreo 10 ani când am descoperit cu adevărat ce înseamnă măreția muntelui, dupa prima tură făcută în Munții Retezat, când am ajuns pe Vf. Peleaga, după 9 ore de mers și mi-am zis: „Asta e de mine, asta vreau să fac de acum încolo!”. După cațiva ani, timp în care turele montane s-au înmulțit, simțeam nevoia să arăt și altora locurile pe care le cutreieram, și cum altfel puteam face asta, decât prin poze.

În 2012 mi-am luat primul aparat foto DSLR și, influențat de câțiva fotografi talentați de la noi, pe care i-am descoperit pe rețelele de socializare, am început să experimentez și să mă documentez de unul singur (pentru că sunt cam încăpățânat de felul meu), să urmăresc tutoriale și să învaț, cu dorința de a ajunge să fac și eu fotografii apropiate de nivelul lor. Din acel moment până în prezent, această pasiune m-a făcut să înțeleg cu adevărat ce înseamnă să te bucuri de orice moment oferit de natură, indiferent de vreme, să văd cât de frumos este să călătorești și să descoperi locuri noi și mi-a adus în cale persoane foarte speciale.

Un mix de culoare și alb negru, detalii și peisaje, frumusețe și stări, sunt doar câteva dintre puținele cuvinte care pot defini fotografiile pe care le realizezi. Cum anume te influențează natura să transmiți toate acestea?

A: Îmi place să încerc toate genurile de fotografii pe care le poți obține în natură. De la peisajele foarte wide făcute în lumina caldă a unui apus sau răsărit, la cadrele alb-negru care sunt speciale pentru mine, la frumusețile pe care le găsești doar în păduri indiferent de anotimp, la expunerile lungi ale unor râuri de munte sau ale valurilor oceanului și până la detaliile intime pe care doar natura le poate modela și arăta, le-am bifat pe toate și pot spune că toate oferă aceeași cantitate de emoție și bucurie. Când fotografiez aceste scene, chiar dacă aș avea în jurul meu și 100 de oameni, îmi place să cred că sunt doar eu și ceea ce natura a hotărât să-mi arate mie.

Fotograful de natură, ce calități are nevoie pentru a putea transmite acea natură nealterată, dar care, totuși să aibă o amprentă a sa?

A: Să iubească ceea ce face indiferent de nivelul la care e, să respecte natura și, mai ales, animalele, aceasta fiind casa lor (consider că oamenii de care trebuie să ne ferim cel mai mult în viață sunt aceia care nu suportă animalele, fie ele domestice sau sălbatice). Restul vine de la sine, în timp, cu fiecare tură pe care o faci.

Madeira (Portugalia), Elveția, Slovenia, Croația, Tenerife (Spania) sunt locuri pe care le-ai vizitat și fotografiat. Care și-a pus cel mai mult amprenta asupra ta?

A: Elveția a fost prima țara vizitată, într-o tură organizată de Dorin Bofan, și acele locuri de la poalele Matterhorn-ului vor avea mereu un loc special în memoria mea. Toate turele făcute în aceste țări au fost deosebite și diferite. Este foarte greu să mă decid între Elveția și Madeira, amândouă împart primul loc. Cred, totuși, că dacă ar trebui să aleg în care dintre aceste locuri m-aș întoarce prima dată, ar fi Madeira, pe care am avut norocul să o descopăr într-o perioadă în care nu era aglomerată cu turiști și să fiu singur în majoritatea locațiilor fotografiate, reușind, astfel, să mă bucur cu adevărat de ele.

Munții României îi vedem surprinși într-o altă perspectivă în cadrele tale, misterioși – ascunși în ceață, ca niște locuri perfecte pentru găsirea liniștii. Care dintre aceștia te fac să revii cu drag la ei, atât pentru starea pe care ți-o dau, cât și pentru potențialul fotografic?

A: Am norocul să locuiesc într-o zonă înconjurată de munți (Retezat, Parâng, Șureanu, Vâlcan, Tulișa), dar și ghinionul să nu am destul timp pentru ei. Dintre aceștia, preferații mei vor rămâne tot timpul Munții Retezat. Aici am descoperit prima dată plăcerea de a merge pe munte, de a cuceri vârfuri, de a campa în inima lor. De fiecare dată când sunt pe potecile lor mi se arată altfel, chiar și după zeci de ori.

Împărtășește cu noi una dintre fotografiile tale preferate și spune-ne și care e povestea din spatele ei, ce o face atât de specială?

A: O fotografie facută la poalele Munților Parâng, aproape de Petroșani, într-un loc ascuns, într-o pădure de mesteceni care se ridică deasupra unui covor de ferigi. Este specială pentru mine pentru că am avut norocul să fotografiez acest loc, măcar odată, înainte de a fi distrus de intervenția „omului”.

Fotografie favorita - Adi Tataru

Care e acel loc în care ai vrea să ajungi pentru a surprinde natura în toată splendoarea ei?

A: Pff… am o listă mai lungă. Mi-am propus ca în fiecare an să fac măcar o tură în afara țării, iar dacă voi reuși să fac asta pentru foarte mulți ani, voi ajunge și în majoritatea locurilor râvnite. Consider că experiențele de orice fel acumulate din călătorii sunt adevărata bogăție a omului. Pentru anul acesta, prima pe lista ar fi Fuerteventura (Insulele Canare – Spania), pentru că îmi face cu ochiul ceea ce are de oferit. Un mix între dunele de nisip din deșert, munți vulcanici cu roci de o culoare interesantă și Oceanul Atlantic, care e mai tot timpul supărat și face spectacol cu valurile lui.

Un mesaj pentru cititorii “Drumeți și drumeții”.

A: Mergeți cât de des puteți pe munte sau oriunde în natură, descoperiți tot ceea ce are de oferit, de la peisajele spectaculoase până la lucrurile mărunte, care privite de aproape devin la fel de spectaculoase și lăsați gândurile rele acasă. De fapt, nu! Luați-le cu voi, pentru că acolo se vor pierde sau se vor transforma în gânduri bune.

© text: Andreea Popescu, Adi Tătaru

© foto: Adi Tătaru

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s