Cosmin Stan: „Trebuie să iubești natura, să fii atras de ea.”

Cosmin Stan - fotograf de natură

Iubitor de natură și cunoscător al muntelui, Cosmin Stan este unul dintre fotografii de natură din țară care a făcut din această pasiune un stil de viață. Fotografiile sale sunt realizate cu multă dăruire și înțelegere pentru natură, aceasta din urmă fiind și inspirația sa, alături de liniște și pace, pe care, doar acolo le poți găsi într-o formă nealterată. Din punctul lui de vedere, ca să urmezi calea fotografiei de natură ai nevoie de trei mari virtuți: iubirea de natură, ieșirea din zona de confort și foarte multă muncă, dedicare, studiu și perseverenţă.

Poți să ne spui câteva lucruri despre tine, explicând, totodată, și background-ul pe care îl ai și cum ai ajuns să faci fotografie de natură?

C: Numele meu este Cosmin-Ovidiu Stan. Încă de mic copil iubeam natura, munţii. Vacanţele de vară le petreceam la bunici, la Gârda de Sus în Munţii Apuseni, de acolo pot spune că mi se trag toate. Prin perioada liceului am intrat în organizaţia Clubul Sporturilor Montane Hunedoara unde încă sunt membru; pe atunci făceam speologie, alpinism, escaladă, drumeţii.

În anul 2010 am achiziţionat un aparat foto compact și am început să cochetez cu fotografía, mai mult pentru a avea amintiri din locurile în care umblam, nu știam nimic despre fotografie, declanșam la întâmplare. În anul 2011 am luat un aparat bridge pentru a începe să învăţ să lucrez pe modul semi manual, abia în anul 2012 m-am apucat mai serios de fotografie și atunci mi-am luat și primul DSLR. Pot spune că am început treptat, o mare motivaţie am avut-o în vara anului 2012 când am fost la primul și ultimul workshop de fotografie cu Dorin Bofan și Serban Sîmbotelecan, doi dintre fotografii care au avut o mare influenţă asupra mea. Iar de atunci încoace am fost autodidact, am citit cărţi, reviste, am studiat fotografii; lucru pe care îl fac și acum.

Pasiunea cu care faci fotografiile de natură se reflectă în fotografiile tale. Ce anume te inspiră în realizarea acestui tip de fotografie?

C: După cum am spus, înainte fotografiam la întâmplare sau eram atras de multe lucruri și făceam poze și pe traseu, la orice pas. Acum știu când să scot aparatul de fotografiat din geantă. În fotografia de natură primul lucru care mă inspiră este însăși natura, liniștea și pacea. Îmi place ca atunci când fotografiez să fiu cât mai singur, să nu fiu bruiat de alte persoane, atunci devin creativ și pun în aplicare ideile care îmi vin. Îmi place să experimentez, să încerc diferite abordări mai îndrăzneţe, să stau să mă conectez cu natura; iar atunci aceasta mă răsplătește.

Din punctul tău de vedere, ce crezi că ar trebui să stea la baza formării unui fotograf de natură?

C: În primul rând, trebuie să iubești natura, să fii atras de ea. Dacă nu o iubești nu are rost să te apuci de fotografia de natură, poţi la fel de bine să croșetezi sau să faci altceva. Iar în al doilea rând, trebuie să ieși din zona de confort, să fii dispus să înduri capriciile vremii, să nu mergi la munte doar pe vreme bună. Şi în al treilea rând, foarte multă muncă, dedicare, studiu și perseverenţă.

Cadrele tale sunt diverse și prezintă o natură nealterată, care are o mulțime de oferit. Dintre toate acestea ai vreo unul preferat, care ar fi povestea acestuia dacă da?

C: E greu să am doar o fotografie preferată, printre preferatele mele este imaginea intitulată “Natura desenează”, o imagine surprinsă anul trecut în Munţii Ciucaș, viscolul surprins la marginea pădurii și atmosfera de iarnă. Pe o vreme când toată lumea ar fi stat în cabană (până la urmă am urnit încă doi prieteni să iasă din zona de confort) eu am ieșit în căutarea cadrului perfect care să redea cel mai bine atmosfera, știam că pe vremea aceea o să pot realiza câteva cadre pe care le tot aveam în minte de ceva vreme, și exact așa a fost.

Am văzut că faci multe drumeții pe munte, acoperind destul de mult din ceea ce înseamnă vârfuri importante din munții noștri. Care ar fi locul și motivul/ele pentru care acesta este atât de special pentru tine?

C: Da, pentru că îmi place foarte mult să fiu în natură, pe munte, să fiu acolo sus. Am făcut și câteva vârfuri importante de la noi din ţară dar mi-am dat seama că nu asta este cel mai important, uneori uitam să privim mai mult în jurul nostru în goana de a face cât mai multe vârfuri. Munţii mei de suflet rămân Apusenii cred că este destul de evident de ce (dat fiind faptul că am copilărit pe acele meleaguri); pe locul al doilea sunt Munţii Retezat. Nu pot face o clasificare a munţilor care îmi plac, fiecare munte, fiecare zonă are ceva aparte care așteaptă să fie descoperită.

Pentru că de acum vine primăvara, vremea se va încălzi, cam care sunt planurile tale de acum încolo?

C: Printre alte ieșiri în natură, vreau să revin în Apuseni, și mai exact la Padiș, chiar atunci când natura începe să prindă viaţă și brândușele își fac apariţia pe întreg platoul, este un obicei care a devenit tradiţie pentru mine din anul 2013, de atunci în fiecare primăvară revin cu drag aici. Şi bineînţeles să urc în Retezat și mai apoi în Ciucaș. Cam acestea ar fi turele pentru primăvara aceasta printre alte ture pe care le am în plan.

Un mesaj pentru cititorii “Drumeți și drumeții”.

C: Staţi cu ochii pe pagina “Drumeţi și drumeţii” pentru că Andreea și Daniel vor să aducă în atenţia voastră multe lucruri faine și inspiraţionale; iar pentru fotografi nu uitaţi că aparatul de fotografiat nu o sa facă fotografiile în locul vostru! Şi nu în ultimul rând, respectaţi locurile pe unde treceţi și iubiţi natura.

© text: Andreea Popescu, Cosmin Stan

© foto: Cosmin Stan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s